Spring naar content
Laden Evenementen

Masterclass

Masterclass Michel Hazanavicius

Gepresenteerd door

BRIFF

21.06 UGC De Brouckère 22:00

Michel Hazanavicius werd in 1967 geboren in Parijs. Hij studeerde kunst en begon zijn carrière in 1988 op het kleine scherm bij het komische collectief Les Nuls (Canal+).

Voor Canal+ regisseerde hij samen met Dominique Mézerette parodistische films als La classe américaine. Hij acteerde in La cité de la peur van Les Nuls, waarna hij meeschreef aan Delphine 1 – Yvan 0 (1996), geregisseerd door Dominique Farrugia. Hij schreef voor radioproducties van Les Nuls, regisseerde de korte film Échec au capital en vervolgens de speelfilm Mes amis. Daarna regisseerde hij een reeks reclamespots, waarmee hij talrijke prijzen won, onder meer een zilveren leeuw in Cannes.

In 2005 was hij coproducent en coscenarist van Tuez-les tous!, een documentaire over de Rwandese genocide. Hij maakte een grote sprong voorwaarts toen hij de onconventionele spionagefilm OSS 117: Le Caire nid d’espions (2006) regisseerde, met in de hoofdrollen Jean Dujardin en Bérénice Bejo. Drie jaar later werkte hij opnieuw met Dujardin samen in OSS 117: Rio ne répond plus.

Weer met Jean Dujardin en Bérénice Bejo verwierf hij internationale faam dankzij The Artist, die in 2011 op het festival van Cannes werd gepresenteerd. In deze ambitieuze stomme film in zwart-wit volgen we George Valentin, een stommefilmacteur in Hollywood in de jaren twintig, die op een zijspoor wordt gezet door de komst van de geluidsfilm. De film viel wereldwijd in de prijzen, inclusief vijf Oscars.

Hazanavicius draaide een segment van de omnibusfilm Les infidèles, waarna hij van register veranderde met The Search, een drama over de lotgevallen van drie personages tijdens de tweede Tsjetsjeense Oorlog. In 2017 richtte hij met Riad Sattouf en Florence Gastaud het productiebedrijf Les Compagnons du Cinéma op. Samen produceerden ze Le redoutable, naar het boek Un an après van Anne Wiazemsky. Deze biopic over een periode uit het leven van Jean-Luc Godard werd geselecteerd voor de officiële competitie in Cannes.

Zijn volgende speelfilm wordt Le prince oublié, een avonturenkomedie met Omar Sy, François Damiens en Bérénice Bejo (te zien vanaf januari 2020).

Scroll naar boven