Spring naar content

Jury's & Prijzen

Internationaal

© Robin Skjoldborg
© Robin Skjoldborg

Jakob Cedergren

Jakob Cedergren is een veelgeprezen en bekroonde Deense acteur, geboren in Zweden. Hij werkte in tal van Scandinavische en internationale film-, televisie- en theaterprojecten. Na zijn grote doorbraak in de Deense miniserie The Spider , speelde hij hoofdrollen in Stealing Rembrandt (2003) en Dark Horse (2005), die werd geselecteerd voor de sectie Un Certain Regard op het filmfestival van Cannes. Cedergren kreeg veel lof voor zijn hoofdrollen in Submarino van Thomas Vinterberg uit 2011 en Nils Malmros’ Sorrow and Joy uit 2014. In 2018 speelde Cedergren de hoofdrol in Gustav Möllers thriller The Guilty . Voor deze prestatie won Cedergren de Deense Academy Award voor Beste Acteur. The Guilty ging in première op het Sundance Film Festival van 2018 en won de Publieksprijs in de World Cinema Dramatic Competition.

© Matthias Steffen
© Matthias Steffen

Vincent Macaigne

Vincent Macaigne trad in 1999 toe tot het Conservatoire National Supérieur de Paris. Friche 22.66, zijn eerste voorstelling, maakte hij op 26-jarige leeftijd. Hij regisseerde zijn eerste middellange film Ce qu’il restera de nous , die in 2012 in de prijzen viel op Clermont-Ferrand en genomineerd werd voor een César voor beste kort film. Pour le réconfort , zijn eerste speelfilm, werd in 2017 in Cannes vertoond. Als acteur was hij te zien in Justine Triet’s La Bataille de Solférino , Antonin Peretjatko’s La Fille du 14 juillet en Toledano en Nakache’s Le Sens de la fête . De laatste twee films leverden hem eveneens twee nominaties van de Césars op. In 2018 speelde hij mee in Doubles Vies van Olivier Assayas. Binnenkort staat hij aan de zijde van Catherine Deneuve in Cédric Kahn’s Fête de Famille en speelt hij in Wes Anderson’s The French Dispatch .

© Béatrice Cruveiller
© Béatrice Cruveiller

Nadia Kaci

Nadia Kaci, een Frans-Algerijnse humanistische en geëngageerde actrice, startte haar carrière in 1994 met haar rol in de Algerijnse cultfilm Bab El Oued City van Merzak Allouache. Kaci is de fetisj-atrice van Nadir Moknèche (Le harem de Madame Osmane, Viva Laldjérie, Délice Paloma, Lola Pater ) en speelde in films van Bertrand Tavernier (Ça commence aujourd’hui), Jean-Pierre Sinapi (Nationale 7), Jean-Pascal Hattu (7 ans), Bertrand Bonello (Tiresia), Lotfi Bouchouchi ( Le Puits ), Rayhana ( A mon âge je me cache encore pour fumer ), Karim Moussaoui (En attendant les Hirondelles , Cannes 2017), Sofia Djama (Les Bienheureux) en Mounia Meddour (Papicha , Cannes 2019). Daarnaast is Kaci schrijfster en actrice in theater en drukt ze haar engagement uit in haar theaterstukken (Femmes en quête de terres) en literaire werken (Laissées pour mortes).

oelhoffen

David Oelhoffen

Met zijn kortfilm Sous le bleu was David Oelhoffen al opgevallen tijdens de Césars 2006, maar in 2007 kwam hij in de eredivisie terecht. Toen werd Nos retrouvailles , vertolkt door het ontroerende duo Jacques Gamblin en Nicolas Giraud, namelijk geselecteerd voor de Semaine de la critique in Cannes. Daarna regisseerde hij Loin des hommes met Viggo Mortensen en Reda Kateb, in competitie op de Mostra in Venetië in 2014, en in 2018 Frères ennemis met Matthias Schoenaerts en Reda Kateb in de hoofdrol, eveneens in competitie in Venetië. Daarnaast werkte hij als scenarist mee aan films, bijvoorbeeld L’affaire SK1 van Frédéric Tellier en Dans les forêts de Sibérie van Safy Nebbou.

Garell

Esther Garrel

Esther Garrel begon haar acteercarrière toen ze amper 17 was, met haar rol in de film La Belle Personne van Christophe Honoré. In 2011 speelde ze in 17 filles van Delphine en Muriel Coulin, een dramafilm gebaseerd op een waar gebeurd verhaal uit 2008 van een groep jonge meisjes die besloten om op hetzelfde moment zwanger te worden. In 2013 speelde ze de hoofdrol in Justine Malle's Jeunesse. Na La Jalousie in 2013 werkt ze in 2017 opnieuw samen met haar vader Philippe Garrel in L'Amant d'un jour. Ze speelt een jonge vrouw die na een relatiebreuk terugkeert naar haar vader. In 2018 was Esther Garrel te zien in twee internationale producties: Call me by your name, Luca Guadagnino's veelgeprezen en meermaals bekroonde film, en Thirst Street, geregisseerd door Nathan Silver. Ze zal binnenkort te zien zijn in Adventures of a Mathematician geregisseerd door Thorstein Klein and Sister in Arm, een langspeler van Caroline Fourest.

Europees

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Agnès Godard

In 1979 studeerde Agnès Godard af aan l’IDHEC (Institut des Hautes Etudes Cinématographiques), afdeling cinematografie in Parijs. In de jaren ’80 werkte ze als camera-assistente en camera operator. Sinds 1990 is Agnès Godard cinematografe. Ze werkte samen met cineasten als Claire Denis, Agnès Varda, Wim Wenders, Peter Greenaway, Noémie Lvovsky, Catherine Corsini, Tonie Marshall, Ursula Meier, André Téchiné, Peter Handke, Claude Berry, Emmanuele Crialese, Erick Zonca, Fabrice Gobert, en Emmanuelle Bercot. Ze won talrijke prijzen in Frankrijk en in het buitenland waaronder de César voor Beste Fotografie en de Prijs voor Beste Cinematografe uitgereikt door de National Society of Film Critics voor haar werk in de film Beau Travail van Claire Denis. Daarnaast werd ze bekroond voor haar volledige oeuvre met onder andere de Chlotrudis Award (Boston, USA) in 2010, de Special CST Prize in 2009 en de Marburg Kamera Preiz in 2012. In 2013 wint ze de Special Camera 300 op het Manaki Brother Festival.

senez

Guillaume Senez

Guillaume Senez werd in 1978 in Brussel geboren. Hij regisseerde meerdere kortfilms die op verschillende festivals werden geselecteerd en bekroond: L a Quadrature du Cercle (2005), Dans nos veines (2009) en U.H.T. (2012). Zijn eerste langspeelfilm, Keeper , uit 2016, werd geselecteerd op meer dan 70 festivals (waaronder Toronto, Locarno, Angers – Grand Prix van de Jury, enz.) en ontving meer dan 20 prijzen (waaronder 3 Magritte du cinéma). Nos batailles, geselecteerd voor de Semaine de la critique (Cannes 2018), is zijn tweede langspeler. De film werd geselecteerd op meer dan 50 festivals over de hele wereld, twee keer genomineerd voor een César, en was de winnaar van 5 Magritte du cinéma (waaronder de Magritte voor Beste Film).

Fien Troch, filmregisseur © Bart Dewaele

Fien Troch

Fien Troch, in 1978 geboren in Londerzeel, is een meermaals bekroonde regisseur en scenarioschrijver. In 2000 studeerde ze af aan Sint-Lukas en in 2005 debuteerde ze met Een ander zijn geluk. De film ging de wereld rond (Toronto, San Sebastián, Rotterdam) en won verschillende prijzen. Fiens tweede project, Unspoken (met in de hoofdrollen Emmanuelle Devos en Bruno Todeschini), werd in 2007 geselecteerd voor de Cinéfondation. Kid werd in 2012 op CineMart in Rotterdam bekroond met de Eurimages-prijs. Met Home (2016) won ze de prijs voor de beste regisseur in de Orizzontisectie van het filmfestival van Venetië.

CHaruel


Hubert Charuel

Hubert Charuel, geboren in 1985, groeide op in de wereld van landbouw en melkveehouderij. Hij studeerde aan FEMIS, waar hij in 2011 afstudeerde aan de productieafdeling. Hij regisseerde drie korte films: Diagonale du vide (2011), zijn afstudeerfilm, K-Nada (2014) en Fox Terrier (2017), die alledrie op talrijke festivals werden geselecteerd en bekroond. Hij schreef al zijn projecten samen met Claude Le Pape. Petit paysan, zijn eerste speelfilm, werd in 2017 vertoond op de Semaine de la critique in Cannes. In 2017 won hij op het Festival du Film Francophone in Angoulême drie Valois en in 2018 ook drie César. Recent werkte hij Les vaches n’auront plus de nom af, een documentaire over de periode waarin zijn ouders hun boerderij verkochten.

© Laurent Capmas
© Laurent Capmas

Nicolas Maury

Nicolas Maury studeerde aan het Conservatoire National in Bordeaux, vervolgens aan het CNSAD in Parijs en werkte samen met enkele grote theaterregisseurs (Daniel Mesguich, Robert Cantarella, Florence Giorgetti en Catherine Hiegel). Dankzij zijn liefde voor auteurscinema werkte hij samen met Patrice Chéreau, Philippe Garrel, Olivier Assayas, Rebecca Zlotowski, Valéria Bruni Tedeschi, Riad Sattouf, Michaël Buch (waarvoor hij werd genomineerd voor de César voor meest beloftevolle acteur), Yann Gonzalez en onlangs met Pascal Bonitzer, Erwan Le Duc en Julien Rambaldi. Met zijn rol als Hervé André-Jesack in de serie Dix pour cent (2015) werd hij bekend bij het grote publiek. Binnenkort regisseert hij zijn eerste langspeelfilm Garçon Chiffon.

Nationaal

Susana Santos Rodrigues photo

Susana Santos Rodrigues

Susana Santos Rodrigues is een in Zimbabwe geboren Portugese filmcurator, projectanalist en distributeur die afwisselend in Europa en LatijnsAmerika werkt. Ze is curator voor Latijns-Amerika en Portugal van het internationaal filmfestival van Karlovy Vary en van Cinéma du Réel. Daarnaast is ze programma-adviseur van het Bildrausch Filmfestival Basel, lid van de selectiecomités van het internationaal filmfestival van Rio de Janeiro en het Hubert Bals Fonds, en internationaal adviseur van het Doha Film Instituut. Susana is medeoprichter van het distributie- en productiebedrijf VAIVEM, dat actief is in Argentinië, Uruguay, Chili, Colombia, Ecuador, Mexico en Portugal.

Anne Delseth

Anne Delseth

Anne Delseth werkte voor het Fribourg Int. Film Festival en als productieassistente voor films van Ursula Meier en Jean-Stéphane Bron. Van 2008 tot 2011 was ze assistente van de artistieke leiding van het Fribourg Festival; daarna startte ze in de internationale verkoop bij Urban Distribution. Sinds 2012 maakt ze deel uit van het selectiecomité van de Quinzaine des réalisateurs en in 2018 vervoegde ze het selectiecomité van het Festival van Locarno. Daarnaast is ze opleidingsverantwoordelijke van de Master Filmstudies aan de HEAD in Genève en ECAL, in Lausanne, waar ze ook een arthouse cinema runt. Delseth is ook consultant voor het Neuchâtel Fantastic Film Festival en het Ulaanbaatar International Film Festival.

Cédric Pourcher

Cédric Pourcher

Cédric Pourcher is al 20 jaar onafhankelijk artistiek agent. In 2017 vervoegde hij het agentschap Cineart in Parijs. Momenteel begeleidt hij een honderdtal getalenteer-de filmmakers, schrijvers en acteurs in Frankrijk en in het buitenland in de film-, televisie- en filmindustrie.

YOUTH JURY

Vijf Europese jongeren tussen 19 en 22 jaar maken deel uit van de European Youth Jury op het BRIFF en reiken samen de European Young Jury Award uit tijdens de slotceremonie op 29 juni aan hun favoriete film in de ‘Director’s Week’ competitie.

Dit jaar verwelkomen we :

  • Antonis Tsistrakis - Griekenland
  • Evelien Van Houdt - België
  • Indre Vebraite - Litouwen
  • Lucie Lanseman - Frankrijk
  • Simon Ramshaw– Verenigd Koninkrijk

BRIFF PRIJZEN

INTERNATIONAL COMPETITION

Grand Prix
6000 € in cash (3.000€ for the distributor or the person holding the rights for the film’s distribution in & 3.000€ for the film) offered by Circles Group 5.000€ for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film* (services)

Jury Prize
3500 € in cash (1.750€ for the distributor or the person holding the rights for the film’s distribution) & 1.750€ for the film 5.000€ for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film* (services)

.

DIRECTORS’ WEEK - EUROPEAN COMPETITION

Grand Prix
6000 € in cash (3.000€ for the distributor in case of the film’s release in Belgium & 3.000€ for the director) 5.000€ for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film* (services)

Jury Prize
2500 € in cash (1.250€ for the distributor in case of the film’s release in Belgium & 1.250€ for the director) offered by Cinéfemme 5.000€ for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film* (services)

Youth Jury Award

.

FOR ONE FILM EITHER IN INTERNATiONAL COMPETITION OR IN THE DIRECTORS’ WEEK

Audience award
4000 € in cash (2.000€ for the distributor in case of the film’s release in Belgium & 2.000€ for the film)

5.000€ for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film* (services)

.

NATIONAL COMPETITION

Grand Prix
6000 € in cash (3.000€ for the distributor & 3.000€ for the film) offered by BCOH

Audience Award
5000 € in cash (2.500€ for the distributor & 2.500€ for the film) offered by Sabam 5.000€ for the purchase of media advertising space as part of the promotion of the film* (services)

.

TV BROADCASTING RIGHTS

10 000€ in TV broadcasting rights by RTBF television* 4 000 € in TV broadcasting rights by BTV*

*For a film which will be distributed in Belgium

Scroll naar boven